top of page

6 Tips voor een inspirerende werkplek die je energie geeft

In een inspirerende werkplek presteer je beter, voel je je gelukkiger

en ben je vaak ook nog eens creatiever. Maar hoe creëer je zo’n inspirerende werkplek? Ik help je op weg met 6 tips en een nieuwe

dosis inspiratie.
1. Ga voor een opgeruimde en goede indeling van je bureau


Stap één is het opruimen van je bureau. Je kunt je alla Marie Kondo bij alles op je bureau afvragen of je er vrolijk van wordt, maar je kunt het ook iets minder rigoureus aanpakken.

Begin met alles wat je niet nodig hebt op te bergen. Leg alles in dozen en manden, zodat je er niet door kan worden afgeleid.

Na het opruimen komt het indelen van je bureau. Als je dat helemaal volgens de

Feng Shui richtlijnen wilt doen, dan richt je je bureau in met de volgende punten

in je achterhoofd:


  • Voor rijkdom en welvaart leg je in de linker bovenhoek je laptop of je telefoon. Een goede plek om iets neer te zetten wat geld aantrekt.

  • Leg voor meer bekendheid en een betere reputatie in het midden van je bureau je visitekaartjes.

  • De rechter bovenhoek staat voor liefde en geluk. Dit is een uitstekende plek voor iets dat je aan je geliefde doet denken. Op dit plekje zal dat je een extra sprankje geluk geven.


  • Het midden van je bureau staat voor gezondheid. Dit richt je het beste in door de plek leeg te houden. Pas met een opgeruimd bureau trek je positieve energieën aan om de focus te behouden en de stress te verminderen.


  • Laat je creativiteit de vrije loop met een schetsboek en marker rechts naast je. Al je ideeën kan je hier meteen noteren.


  • Voor kennis en wijsheid leg je al je studieboeken en andere bronnen van informatie links onder.


  • De voorkant van het midden staat centraal voor je carrière. Houd dit gedeelte van je bureau fris en opgeruimd. Of plak een notitiebriefje met een mooie quote op deze plek om je eraan te herinneren waarom je zo hard werkt.


  • Helemaal rechts van je bureau is een plek voor je contacten. Leg hier bijvoorbeeld gekregen visitekaartjes neer.


2. Versier je werkplek met persoonlijke spullen


Uit onderzoek blijkt dat de ideale werkplek huiselijk aanvoelt. Een persoonlijke touch zorgt voor een vertrouwd en veilig gevoel.

Verzamel je mooiste foto’s van het thuisfront. Een mooie familiefoto kan volgens de Feng Shui richtlijnen het beste links van je bureau staan. Om de positieve energie extra te verbeteren zet je deze foto het liefste in een houten lijst. Of wat dacht je van hilarische kiekjes met collega’s, lieve kaartjes en andere fijne herinneringen op een leuk prikbord aan de muur.


3. Zorg voor planten en groen in je kantoor


Groen op de werkvloer heeft een positief effect op mensen. Zo zorgen planten voor een ontspannen gevoel, je raakt minder snel gestresst en ben je productiever. Bovendien kan je je beter concentreren en ben je creatiever.


Ook niet onbelangrijk: planten zorgen voor een betere kwaliteit van de lucht in je kantoor.


Nóg een voordeel van planten: ze absorberen geluid. Maar zelfs kunstplanten fleuren de afdeling op, zeker als je deze combineert met een mooie kleurige pot.


4. Kies voor kleur(en) waar je blij van wordt en die aansluiten bij de identiteit van je bedrijf


Kleuren beïnvloeden je emoties en roepen associaties op.

Kleuren zijn daardoor van grote invloed op hoe jij je voelt op kantoor en dus op je humeur.


Van welke kleur word jij blij? Voeg deze kleur toe aan jouw werkplek; dit kan subtiel in de vorm van accessoires, maar je kunt het ook grootser aanpakken door een kleur op de wand of in de bewegwijzering door het gebouw.


Kies vooral een kleur die past bij de identiteit van je organisatie. Welke kleur heeft jouw huisstijl? Laat die terugkomen in je kantoor voor herkenning bij jou en je bezoekers. Een interieur dat in lijn is met de identiteit van de organisatie zorgt ervoor dat het bedrijf gezien wordt als professioneel en geloofwaardig, als een organisatie met een visie.


5. Bepaal de sfeer met goede verlichting


Kies voor goede verlichting en als het even kan, kies dan voor een combinatie van verschillende soorten verlichting. Hiermee bepaal je de sfeer van de ruimte, maar er zit ook hier een hele praktische kant aan:


Ga je brainstormen? Dan is het handig als je het licht kunt dimmen; zacht licht bevordert namelijk de creativiteit.


Moet je geconcentreerd werken aan een rapport of duik je in de cijfers? Dan heb je juist fel licht nodig, want dat bevordert het vermogen om te focussen en analytisch te denken.6. Fun & ontspanning


Ontspanning is essentieel als je productief wilt blijven tijdens je dag.

Richt daarom een speciale loungeruimte of ontspanningshoek in. Creëer bijvoorbeeld een ruimte met loungebank of zitzakken, een boekenkast met interessante boeken en/of een tafeltennistafel. Zo kun je even lekker ontspannen met een tijdschrift of boek of juist in beweging komen tijdens een spelletje met collega’s. En daarna natuurlijk weer met volle concentratie terug naar de orde van de dag.


Kortom


Een goed ingerichte ruimte stimuleert het werkplezier en geeft zelfvertrouwen. Ook vormt het interieur een weerspiegeling van de identiteit van de organisatie. Herken je dat gevoel, dat als je ergens binnen komt en het klopt met het imago van de organisatie?


In een ontwerp wordt rekening gehouden met alle behoeften en ontwikkelingen. Dat het bedrijf het gezicht krijgt waarin medewerkers en klanten zich herkennen. Waarin communicatie, routing, arbeidsomstandigheden, klimaat, licht, geluid, schoonmaak, onderhoud en duurzaamheid zijn verwerkt in een totaalvisie.


Wil jij ook een inspirerende werkplek creëren?

SET98 maakt jouw werkplek graag leuker!


170 weergaven0 opmerkingen
bottom of page